2022-04-02 11:01:17• hírek • Szatmár.ro

Huszadik alkalommal szervezték meg a Vidám Versek Versmondó Versenyét

110 vidám verset hallgathatnak meg mindazok, akik április 2-án részt vesznek a Vidám Versek Versmondó Versenyének országos döntőjén.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban megrendezendő versmondó verseny megnyitójára pénteken, április 1-jén került sor 18 órától az iskola dísztermében, majd szombaton reggel kilenc órától megkezdődött maga a verseny, amelyre idén 13 megye 66 iskolájából jelentkeztek elemi- és általános iskolás versmondók.

A pénteki megnyitó ünnepségen Ádámkó István Csaba iskolaigazgató köszöntötte a jelenlévőket: Nm. Ft. Schönberger Jenő megyés püspököt, Kallós Zoltán államtitkárt, Pataki Csabát, a Szatmár Megyei Tanács elnökét, Kereskényi Gábor polgármestert, Altfater Tamás alprefektust, Makulik Csaba városmenedzsert, Túros Lóránd szenátort, Nagy Szabolcs parlamenti képviselőt, Boitor Anisoarát főtanfelügyelőt, Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelőt, Gál Gyöngyit, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség magyar nyelv és irodalom oktatásért felelős szaktanfelügyelőjét, Leiti Mónikát, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség óvodai és elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelőjét, dr. Frigy Szabolcsot, a versenybizottság elnökét, valamint a megjelent iskolaigazgatókat, pedagógusokat és minden kedves vendéget.



Köszöntő beszédében Ádámkó István így fogalmazott: „Sok évvel ezelőtt indítottuk útjára a Vidám Versek Versmondó Versenyét a Hám János Római Katolikus Líceumban. A 20-ik alkalommal megrendezett verseny alkalmával az ötletgazdát idézem most: „Arról szeretnék beszélni, milyen nagyszerűnek tartom, hogy az ország legtávolabbi vidékeiről is – Bákóból például – hajlandók eljönni hozzánk az országos döntőre hatalmas kedélyű kicsi emberek, felmennek a színpadra és mondják lelkesen. Verset mondanak nekünk, olyat, amelyben tobzódik a hihetetlen nyelvi lelemény, finom humor, penge irónia, vitriolos szatíra, vaskos komikum. Ilyenkor érzem, hogy van értelme ennek a mélységeket is, magasságokat is megjárt, két év múlva felnőttkorába lépő rendezvénynek.”

Czier Andrea tanárnő 2016-os, VVVV-t méltató cikkéből idéztem – ma pedig rendezvényünk túlszárnyalta a részletben említett felnőttkori küszöböt is.

20 év – ennyi idő alatt felnő egy gyermek, kiterebélyesedik egy fa, megváltozik a tárgyi környezet, széthullik milliónyi sejtünk, hogy újakat kapjunk helyettük…

2000-ben Czier Andrea tanárnő kiötlötte, megálmodta és a gyakorlatban is megvalósította ezt a rendezvényt, amely azóta iskolánk egyik arculatformáló tényezőjévé vált. Évről évre újratanultuk általa, hogy a vers nemcsak komoly és unalmas; élveztük és nagyszerűnek tartottuk távolról jött vendégeink társaságát, neves zsűritagok megtisztelő jelenlétét, világi és egyházi méltóságok, Tanfelügyelőség és az Oktatásügyi Minisztérium támogatását.

Kezdetben – még a régi iskolaépületben – legnagyobb volt a lelkesedés, egy kis csapat hite és tenni akarása, egy friss kezdeményezés vagánysága. Később a kör egyre bővült, iskolánk tanítói is továbbvitték a kezdeményezést, új korcsoport, a „kicsik” is szeretni kezdték ezt a versenyt, és mi az ő üdeségüket, gyermeki önfeledt humorukat. A kezdeti fiatalos lendület kiforrottabb, elegánsabb stílusra váltott, és a főszervezők egy sokkal nagyobb csapat munkáját fogták össze a háttérben.

Sok embert megmozgató versünnep, amely felemel és nevettet – ezzé vált Czier Andrea tanárnő 22 évvel ezelőtti kezdeményezése, amely, úgy érezzük, túlnőtt iskolánkon, túlszárnyalta a születésekor remélt sorsot, kereteket. Köszönet mindenkinek, akikkel együtt lehettünk ebben a 20 évben, ebben a történetben!

A 20-ik VVVV alkalmával fontosnak tartottam kihangsúlyozni honnan indult a szavalóverseny és azt gondolom, hogy ez a rendezvény már nagyon régen… nem Czier Andrea tanárnő háziversenye, túlmutat az iskolánk falain, sőt Szatmárnémeti és Szatmár megye határain is, a rendezvény a vidám versmondók országos seregszemléje lett.

Nagy öröm számunkra, hogy 2009-től a Vidám Versek Versmondó Versenye a minisztériumi támogatást élvező versenyek soraiba lépett.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az Oktatásügyi Minisztérium anyagi támogatásáért, a Szatmári Tanfelügyelőségnek a szervezésben nyújtott segítségéért. Szeretném megköszönni iskolánk szervező csapatának munkáját, köszönöm a Püspök Atya támogatását, köszönet minden támogatónknak.”


Az iskolaigazgató köszöntőjét követően a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum kisdiákjainak rövid produkciói következtek. Színpadra léptek: Bartolini Antonio, Kerekes Kata, Kocsis Fanni, Lakatos Hanna, Muresan Cristian, Zsombori Nóra, Bauer Gábriel, Haller Márk, Kompasz Vivien, Márton Eszter, Szmutku-Kis Regina, Bartolini Giacomo, Lakatos Máté, Scheitli Mátyás, Csorvási Panka és Kocsis Erik. Felkészítő tanár: Hadházi Éva.



Est követően az iskola középiskolás diákjai mezőségi táncokat adtak elő. Táncolt: Bereczki Krisztián, Gombos Barbara, Kádár-Tóth Gergő, Mikita Dávid, Umhauser-Palai Ambrus, Nagy Henrietta, Csicsák Cynthia. Énekelt: Erdős Henrietta, Orosz Johanna és Varga-Pugner Tamara. A koreográfiát Bereczki Krisztián és Mikita Dávid készítették.

Szombaton zajlik a verseny

A versmondó verseny a szombati napon, reggel 9 órától három helyszínen zajlik: az előkészítős, illetve I-IV. Osztályosok az iskola dísztermében, az V-VI. osztályosok az iskola könyvtárában, míg a VII-VIII. osztályosok a püspöki palota dísztermében szavalnak.

Az előadásokat ezúttal is neves zsűri értékeli, az ünnepélyes díjátadás pedig szombat 18 órakor kezdődik a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában.

A rendezvény fő támogatója az Oktatásügyi Minisztérium.  











Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: